"Get information and do business"
:Follow us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Linkedin Follow us on Google+

Hidroelektrane na Savi kao multifunkcijski projekt

Published at: 13. svi. 2011.
izvor: Energetika-Net
Kanali:
Zemlje:

Oznake:
objavljeno od

Kako objavljuje Energetika-Net, iskorištavanjem hidropotencijala rijeke Save na području Zagreba, odnosno na potezu od slovenske granice do Ivanje Reke (gdje pad iznosi 36 m, dok je od Ivanje Reke do ušća u Dunav svega 28 m) riješit će se niz problema: energetskih, vodnogospodarskih, vodoopskrbnih i urbanističko-arhitektonskih. Bio je to jedan od glavnih naglasaka iz izlaganja ravnatelja Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Darka HORVATA, dipl. ing. na predavanju 'Gradnja hidroelektrana na rijeci Savi' u organizaciji Hrvatskog elektroinženjerskog saveza.

Više od 200 sudionika okupljenih u velikoj dvorani Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu također je moglo doznati će četiri nove hrvatske hidroelektrane na Savi (HE Podsused, HE Prečko, HE Zagreb i HE Drenje) imati ukupnu snagu 122 MW, dok će proizvodnja iznositi 610 GW h godišnje. Uz to, naglašeno je da je njihova gradnja predviđena Akcijskim planom provedbe Energetske strategije Republike Hrvatske i da se ukupna ulaganja procjenjuju na oko 800 mil. eura, a cijeli bi projekt trebao biti ostvaren do 2021. godine. Pri tome se očekuje da bi čak 95% udjela u projektu (projektiranje, izvođenje radova, isporuka i ugradnja opreme) trebale imati hrvatske tvrtke pa se radi o projektu koji će biti zamašnjak gospodarskog razvoja.
Uostalom, gradnju hidroelektrana na hrvatskoj dionici Save potiče sličan projekt koji se ostvaruje u susjednoj Sloveniji. Radi se o projektu hidroelektrana na 'donjoj Savi' ukupne snage 570 MW i očekivane proizvodnje 1940 GW h. Pri tome su dvije već ostvarene (HE Boštanj i HE Blanca), dvije su u različitim fazama gradnje (HE Krško i HE Brežice), a još jedna je planirana (HE Mokrice), o čemu su podrobno govorili slovenski stručnjaci. Uz to, istaknuto je da vrijednost tog projekta, prema predinvesticijskoj studiji, iznosi čak 700 mil. eura, ali da je njegov značaj za slovensko gospodarstvo neprocjenjiv jer čak 90% radova, opreme i usluga potječe od domaćih tvrtki.

Get market info about
Do business in
You want to read more about other markets?

Please choose the country you are interested in:


Fe
zatvori x

This site in other countries