"Get information and do business"
:Follow us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Linkedin Follow us on Google+

Stipetić: Biomasa nova prilika za regionalni razvoj

Published at: 13. svi. 2011.
izvor: Lider Press
Kanali:
Zemlje:

Oznake:
objavljeno od

U globalnom svijetu teško je pojedincu i nacijama. Propustili smo mnoge šanse, no biomasa je jedna nova prilika koja mora biti u funkciji regionalnog razvoja. Poručio je to Zdravko Stipetić, predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga, tvrtke koja je Drvnom klasteru i strukovno-informativnom časopisu Drvo&Namještaj bila glavni partner u organizaciji konferencije o biomasi, u intervju-u časopisu Lider.

Ovogodišnja 3. Međunarodna konferencija o drvnoj biomasi, koja se održala u četvrtak u Slavonskom Brodu, poseban je naglasak stavila na mogućnost iskorištavanja drvne biomase za regionalni razvoj te za nove ulagačke projekte u gospodarstvu i lokalnu upravu jugoistočne Europe. Sudeći prema riječima brojnih sudionika iz Hrvatske i regije, zaključak cjelodnevne konferencije zapravo se može svesti na dvije najvažnije stvari: potrebu rješavanja birokratske problematike te, obzirom na nekonzistentnost podataka iznesenih tijekom cijele konferencije, potrebu uvrštenja novih podataka u postojeću regulativu. Uzme li se u obzir izostanak domaće potražnje te veliki strani interes o ulaganjima u taj segment, nužno je da takvi problemi ne ostanu na ‘rekla-kazala' te da se s deklarativnog dijela podrška konačno prebaci i na operativni. Utješno ili ne, više-manje, slična je situacija u cijeloj regiji u kojoj se uvijek samo priča o ‘dobrim potencijalima', a koji se u stvarnom svijetu ne iskorištavaju u potpunosti, što zbog procedure, što zbog financiranja, ali i drugih segmenata bitnih u realizaciji projekata.

Ti su problemi su izneseni tijekom predstavljanja mogućnosti uključivanja poljoprivrede u proizvodnju biogoriva, domaćih i regionalnih projekata korištenja drvnog ostatka za proizvodnju električne i toplinske energije te, između ostalog, i novih tehnologija za preradu šumske biomase. - Rekli smo da proizvodnja mora biti temeljena na inovacijama i da ne smijemo raditi već viđeno - istaknuo je Stipetić govoreći o kogeneracijskom postrojenju Đure Đaković Elektromonta, naglasivši da biomasa nema koristi ako nema rješenja u lokalnim zajednicama.Želeći naglasiti značaj obnovljivih izvora, ponovio je poznatu činjenicu da Njemačka ima više radnih mjesta u tom sektoru, nego u automobilskoj industriji. Mogućnosti otvaranja novih radnih naglasio je i Damir Felak iz Hrvatskih šuma, ujedno i predsjednik Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije. Hrvatske šume, nastavio je, žele i nastoje biti partner svima koji žele proizvoditi bioenergiju iz biomase te da na sve načine omogućuju da se sve više resursa usmjeri na biomasu.

Inače, drvnu biomasu u Hrvatskoj stranci su prepoznali kao veliki potencijal pa se iskazuje dosta interesa za ulaganjem, a sudi li se prema riječima stručnjaka, zbog nedostatka sirovina u inozemstvu, i cijene će rasti. Ivić Pašalić, bivši političar, a danas poduzetnik i vlasnik tvrtke za proizvodnju peleta Mundus Virdis te prijašnji protivnik ulaska u Europsku uniju, a danas veliki zagovornik ulaska u EU, naglasio je da se ništa ne radi na otvaranju domaće potražnje. Napomenuo je da će Hrvatska uskoro biti članica EU te da nam predstoji da se što bolje pripremimo. - Tržište će još biti više otvoreno i potpuno je irelevantno tko će biti vlasnik tvrtke. Nužno nam trebaju strani investitori, a potrebno je i zabraniti izdavanje dozvola za grijanje objekata na lož ulje. Koliko vrtića i škola se još grije na lože ulje, zar to nije nacionalna sramota? Čuo sam i za mogućnosti plinske mreže na otocima. To je potpuna je nebuloza - neki su od poruka koje je iznio Pašalić. Važno je da se energetski sektor prepozna kao potencijalno visoko profitabilan, naglasio je i Darko Horvat, ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Istaknuo je da se već šest mjeseci rade intenzivno na smanjenju administrativne procedure, kao i na korekciji tarifa te da će u sljedeća dva mjeseca imati viziju tarifnog sustava, a u tijeku godine dana znat će se konretno kolika je tarifa potrebna da bi gospodarstvo funkcioniralo sa zaradom, odnosno da bi poticaji bili dovoljno dobri za proizvodnju. 

Get market info about
Do business in
You want to read more about other markets?

Please choose the country you are interested in:


Fe
zatvori x

This site in other countries