"Get information and do business"
:Follow us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Linkedin Follow us on Google+

Sve se više koriste obnovljivi izvori energije - Grijanje na biomasu trostruko je jeftinije i ne zagađuje zrak

Published at: 29. ožu. 2010.
izvor: Večernji list
Kanali:
Zemlje:

Oznake:
objavljeno od

U Europi i svijetu sve je popularnije grijanje peletima, tj. manje vrijednom drvnom masom i otpadom iz drvne industrije.

U posljednje vrijeme postaje sve očitije da je današnji pristup energiji neodrživ. Klasični energenti poput plina i loživog ulja sve su skuplji, a sve više u pitanje dolazi i njihova dostupnost i dobavljivost, piše Večernji list. Zbog toga se ljudi polako okreću obnovljivim izvorima energije, a najviše se u bližoj budućnosti očekuje od biomase. Osim što je znatno jeftinija i obnovljiva, biomasa gotovo uopće ne zagađuje zrak jer je količina ugljikova dioksida pri njezinu izgaranju jednaka količini apsorbiranog ugljikova dioksida tijekom rasta biljke. Jedan od najboljih i najisplativijih primjera upotreba biomase njezino je korištenje u sustavu grijanja. U Europi i svijetu sve je popularnije grijanje peletima, tj. manje vrijednom drvnom masom i otpadom iz drvne industrije. Pomoću posebnih kotlova i visokih peći s visokim učinkom grijanje peletima trostruko je jeftinije nego grijanje na loživo ulje i plin.

Besim Grozdanić iz tvrtke “Eko Grijanje” koja proizvodi i ugrađuje kotlove i peći za grijanje na pelete objasnio nam je rad kotlova.

– Naši kotlovi na biomasu rade na načelu dvostrukog sagorijevanja energenata. Prvo sagorijevanje krutog goriva događa se u samome ložištu, dok u breneru za pirolizu dolazi do sekundarnog izgarnja drvnih plinova, čime se iskoristivost sagorijevanja energenata penje čak na nešto više od 90 posto. Usporedbe radi, standardne peći na drva imaju maksimalnu iskoristivost energenata od 65 posto, što znači da se 35 posto energije nepovratno gubi izlaskom kroz dimnjak.

Budući da kotlovi na biomasu imaju visok stupanj iskoristivosti energenata, količina pepela koja ostaje nakon loženja je minimalna – kaže Grozdanić.

Sustav grijanja na biomasu funkcionira tako da kotao grije vodu u posebnom spremniku koji poput “termos boce” čuva toplinu. Ta zagrijana voda potom se može koristiti za kupanje, pranje ili grijanje. Kotao se u prosjeku peletima puni dva puta dnevno, ali se ugradnjom posebnog spremnika, tzv. pufera vrijeme između punjenja može značajno produžiti. Pufer akumulira toplinu kada kotao daje više topline nego što se troši, a koja se aktivira kada se potroše sva drva.

Get market info about
Do business in
You want to read more about other markets?

Please choose the country you are interested in:


Fe
zatvori x

This site in other countries