"Get information and do business"
:Follow us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Linkedin Follow us on Google+

Hrvatska podcjenjuje svoje šumske resurse!

Published at: 17. svi. 2011.
izvor: Energetika-Net
Kanali:
Zemlje:

Oznake:
objavljeno od

Kako piše Večernji list, više od 10 milijardi eura u idućih će se 10 godina uložiti u energetski sektor u jugoistočnoj Europi, od čega najmanje trećina u obnovljive izvore energije, pri čemu se najviše misli na energiju sunca i vjetra. No, kako navodi Večernji list, ne treba podcjenjivati ni drvnu biomasu.

Upravo je to istaknuto na regionalnoj konferenciji na temu biomase i njezina pozitivna učinka na gospodarstvo, regionalni razvoj i lokalnu samoupravu JIE, koju je organizirao Drvni klaster iz Delnica. Kako ističu iz Drvnog klastera, vrijednost i potencijal biomase u Hrvatskoj najviše prepoznaju stranci i špekulanti. Upravo oni računaju na izdašne europske potpore za proizvodnju energije iz OIE, a kako u Hrvatskoj još ne postoje zakonski mehanizmi koji bi regulirali stjecanje prava na kupnju biomase prema izgrađenosti i kapacitetima projekta, neki žele tek "zauzeti" prava na gradnju postrojenja ili na kupnju biomase kako bi ih ulaskom RH u EU preprodali na globalnom tržištu, piše Večernji list.
Neki stručnjaci pretjeruju u procjenama o količini od 3 do 5 milijuna tona biomase godišnje dovodeći u zabludu mnoge potencijalne ulagače koji misle da im je dovoljno 20 000 kuna da registriraju tvrtku i dobiju pravo na iskorištavanje biomase. Kako tvrde u drvnoj industriji, stvarni je je potencijal 700 tisuća tona drvnog otpada od oko 2 mil. kubika drva, koliko godišnje prođe kroz njihove strojeve te oko 600 tisuća tona šumskih ostataka, navodi Večernji list.

Get market info about
Do business in
You want to read more about other markets?

Please choose the country you are interested in:


Fe
zatvori x

This site in other countries