"Get information and do business"
:Follow us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Linkedin Follow us on Google+

Danmark: Passivhuse mod lavkonjunktur

Published at: 02/02/2010
kilde: http://www.byggeriogenergi.dk/
Kategorier:
Lande:

Tags:
oprettet af

"Videncenter for energibesparelser i bygninger" skriver følgende:

På samme måde som der ikke findes dårligt vejr - kun forkert påklædning, mener en tømrermester i Givskud, at der ikke behøver være noget der hedder lavkonjunktur - kun forkerte produkter. Trods nedgang i byggeriet er der god efterspørgsel efter passivhuse.

Mens byggebranchen generelt må affinde sig med, at de gode år er forbi, så har en tømrermester i Givskud udviklet verdens tætteste passivhus og kørt sit firma, Harresø Byggeforretning, i stilling til at kunne profitere på det voksende lavenergimarked.

"Der er god efterspørgsel efter passivhuse, og selvom der er nedgang i byggeriet generelt, er der alligevel mange, der sætter lavenergi-projekter i gang," fortæller tømrermester Søren Peder Sørensen.

Ottekantet verdensmester
Verdens tætteste passivhus er ottekantet i formen og står nu som udstillingshus i Lindeballe, nær Billund Lufthavn, hvor folk kan tage forbi og blive inspireret. Konstruktionen er selvbærende, og de indvendige skillevægge kan derfor placeres, hvor det er mest praktisk. Formen giver desuden mulighed for at lave optimal lyddæmpning, hvilket er vigtigt i for eksempel skoler og institutioner. Det koncept har Holbæk Kommune ikke været længe om at reagere på, og Harresø Byggeforretning arbejder lige nu på at opføre en børnehave i den model til kommunen.

Den ottekantede form hjælper med at bringe husets energiforbrug ned til passivhus-standard, fordi det giver en mindre ydervægsflade, som kan køles af vinden og afgive varme. Huset kommer dermed til at kunne opvarmes for kun ca. 2300 kroner om året, og netop et lavt energiforbrug er et emne, som Søren Peder Sørensen går meget op i.

"Vi har spekuleret meget i lavenergi, og der er jo efterhånden flere steder i Danmark, der bliver bygget passivhuse. Den udvikling synes vi, at vi ville tage del i. Det er en ekstra investering på omkring 12-15 procent i forhold til et almindeligt hus, for det er nogle dyrere materialer, vi bruger, og en anden måde at arbejde på, men til gengæld er der ingen tvivl om, at det bliver fremtidens byggeri," siger han.

Et passivhus må kun have en utæthed på 0,4 liter pr. sekund, men Søren Peder Sørensens passivhus er helt nede på 0,09 liter pr. sekund, og det er nok til at indtage pladsen som verdens tætteste passivhus. Med en verdensrekord i baglommen har Søren Peder Sørensens passivhusbyggeri naturligvis fået lidt ekstra reklame.

Passivhus-eksport kunne gavne meget
Passivhuset er blevet bygget udelukkende af danske materialer i modsætning til mange af de andre passivhuse, der står opført i Danmark.

"Vi får jo ikke meget arbejde til Danmark af at købe et færdigt samlesæt i udlandet. Derfor har vi forsøgt at udvikle et lignende dansk koncept af almindelige trælastvarer, og i starten af 2008 fik vi certificeret vores byggesystem til passivhuse, så vi fremover selv kan bygge dem," siger han.

Arbejdet med at få certificeret sit byggesystem var både dyrt og besværligt, men det var ikke nok til at slå Søren Peder Sørensen ud.

"Det er altid hårdt at udvikle et nyt koncept og være pioner indenfor et felt. Men vi tror på, at det er den vej udviklingen går, så på lang sigt skal det nok blive en god investering," slutter han

Get market info about
Do business in
You want to read more about other markets?

Please choose the country you are interested in:


Fe
luk x

This site in other countries