"Get information and do business"
:Follow us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Linkedin Follow us on Google+

Στο δρόμο για την ηλιακή εποχή: Σε πολλές περιοχές του κόσμου μέχρι το 2025 η ηλιακή ενέργεια θα είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας

Published at: 06 Ιουλ 2015
source: Euractiv
published by

Η ηλιακή ενέργεια θα είναι φθηνότερη από τον άνθρακα ή φυσικό αέριο έως το 2025 στις πιο ηλιόλουστες περιοχές της ΕΕ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε μια ημέρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογήσει τα σχέδιά της για την Ενεργειακή Ένωση.

Αλλά τα ασφάλιστρα υψηλού κινδύνου ή η κακή ρύθμιση θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος κατά το ήμισυ, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Fraunhofer για τα Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας.

Το κόστος της παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην κεντρική και νότια Ευρώπη θα έχει πέσει σε μεταξύ € 0,04 και € 0,06 ανά κιλοβατώρα μέχρι το 2025, διαπίστωσε η μελέτη. Η έκθεση, που ανατέθηκε από την ΜΚΟ Αγορά Energiewende, αποκάλυψε ότι το κόστος θα πέσει κατακόρυφα σε δύο έως τέσσερα λεπτά από το 2050.

Η έρευνα χρησιμοποίησε μόνο «συντηρητικές υποθέσεις» σχετικά με τις πιθανές μελλοντικές τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ενώ δεν αναφέρθηκε και σε καινοτομίες που θα μπορούσαν να καταστήσουν την ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερη.

Επί του παρόντος, οι μεγάλες ηλιακές εγκαταστάσεις στη Γερμανία παραδίδουν σήμερα ισχύ για λιγότερο από εννέα σεντ. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα και οι νέες μονάδες φυσικού αερίου κοστίζουν μεταξύ πέντε και δέκα σεντ ανά κιλοβατώρα. Τα πυρηνικά εργοστάσια χρεώνουν 11 σεντς, αναφέρει η έκθεση.

Η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια έχει έναν πολύ περιορισμένο ρόλο στην ΕΕ, λόγω του υψηλού κόστους της, όταν συγκρίνεται με άλλες πηγές με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, είπε η Agora Energiewende.

Όμως, ανέφερε η ΜΚΟ, η μελέτη έδειξε ότι οι ηλιακοί συλλέκτες θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν με τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, τα οποία θεωρούνται φθηνότερα.

Αυτό σημαίνει ότι η ηλιακή θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό και οικονομικά βιώσιμο ρόλο στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ καθώς και για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια τόσο για το 2020 όσο και το 2030 – κεντρικούς στόχους της νέας Ενεργειακής Ένωσης.

«Η μελέτη δείχνει ότι η ηλιακή ενέργεια έχει γίνει φθηνότερη πολύ πιο γρήγορα από ό, τι οι περισσότεροι ειδικοί είχαν προβλέψει και θα συνεχίσει να το κάνει», είπε ο Δρ Patrick Graichen, διευθυντής της Agora Energiewende.

«Τα σχέδια για τα μελλοντικά συστήματα τροφοδοσίας θα πρέπει, επομένως, να αναθεωρηθούν σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα, τα περισσότερα από αυτά προβλέπουν μόνο ένα μικρό μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στο μείγμα».

Το κόστος μπορεί να εκτοξευθεί

Το υψηλό κόστος των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές και ρυθμιστικές συνθήκες, διαπίστωσε η μελέτη.

Τα ασφάλιστρα υψηλού κινδύνου στα επιτόκια ή το κακό ρυθμιστικό περιβάλλον ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος των ηλιακών μονάδων κατά 50%. Το αποτέλεσμα είναι τόσο δραματικό που θα μπορούσε να εξουδετερώσει κάθε πλεονέκτημα που παρέχει η περισσότερη ηλιοφάνεια σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης και το σταθερό νομικό πλαίσιο είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις για φθηνή, καθαρή ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια. Εναπόκειται στους φορείς χάραξης πολιτικής να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Graichen.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρούνται ακριβές για τους χαράσσοντες πολιτική. Το προσχέδιο που διέρρευσε για τα σχέδια της ενεργειακής Ένωσης, τόνισε ότι το κόστος  της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας στην εσωτερική αγορά ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί με την ανάπτυξη νέων υποδομών.

Χρειάζονται συστήματα που βασίζονται στην αγορά για να διασφαλιστεί η «αποδοτικότητα» των ανανεώσιμων πηγών, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Ο Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης Miguel Cañete είπε στην EurActiv αυτό το μήνα ότι η Ενεργειακή Ένωση θα οικοδομηθεί με δημόσια χρήματα, και θα είναι ελκυστική για ιδιωτικές επενδύσεις μέσω εγγυήσεων κινδύνου.

Ενώ αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επενδυτές να υποστηρίξουν περισσότερη ηλιακή ενέργεια, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα. Αυτή προκλήθηκε από πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ, και ιδίως στην Ισπανία, που προέβη σε αναδρομική περικοπή των δημόσιων επιδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, ως μέρος της Ενεργειακής Ένωσης θα έχει ως στόχο την εθνική δημόσια στήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τα έγγραφα που είδε η EurActiv.

Get market info about
Do business in
You want to read more about other markets?

Please choose the country you are interested in:

F.Y.R.O. Macedonia Αίγυπτος Αζερμπαϊτζάν Αλβανία Αλγερία Αργεντινή Αρμενία Αυστρία Αυστραλία Αϊτή Βέλγιο Βενεζουέλα Βιετνάμ Βολιβία Βοσνία - Ερζεγοβίνη Βουλγαρία Βραζιλία Βόρεια Κορέα Γαλλία Γερμανία Γεωργία Γκάνα Γουατεμάλα Γροιλανδία Δανία Ελ Σαλβαδόρ Ελβετία Ελλάδα Εσθονία Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένο Βασίλειο Ιαπωνία Ινδία Ινδονησία Ιορδανία Ιράκ Ιράν Ιρλανδία Ισημερινός Ισλανδία Ισπανία Ισραήλ Ιταλία Κίνα Καζακστάν Καναδάς Κατάρ Κολομβία Κουβέιτ Κούβα Κροατία Κόστα Ρίκα Κύπρος Λίβανος Λετονία Λευκορωσία Λιβερία Λιβύη Λιθουανία Λιχτενστάιν Λουξεμβούργο Μάλτα Μαλαισία Μαρόκο Μαυρίκιος Μαυροβούνιο Μεξικό Μολδαβία Μπανγκλαντές Μπελίζ Νέα Ζηλανδία Νήσοι Φερόες Νίγηρ Ναμίμπια Νιγηρία Νικαράγουα Νορβηγία Νότια Αφρική Νότια Κορέα Ολλανδία Ομάν Ονδούρα Ουγγαρία Ουκρανία Ουρουγουάη Πακιστάν Παναμάς Παραγουάη Περού Πολωνία Πορτογαλία Ρουάντα Ρουμανία Ρωσία Σαουδική Αραβία Σερβία Σιγκαπούρη Σλοβακία Σλοβενία Σουηδία Συρία Τανζανία Ταϊβάν Ταϊλάνδη Τζαμάικα Τουρκία Τουρκμενιστάν Τσεχία Τυνησία Φιλιππίνες Φινλανδία Χιλή

Fe
close x

This site in other countries