"Get information and do business"
:Follow us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Linkedin Follow us on Google+

Greenpeace tanulmány a fenntartható energiagazdaságról

Published at: 2011.12.06.
forrás: Zöldtech
Csatornák:
Országok:

?:
kiadó

A Greenpeace és az Európai Megújuló Energia Tanács (EREC) tudományos műhelyei másodszorra számították ki, hogy milyen lehetőségek állnak hazánk előtt egy teljesen fenntartható, megújulókon alapuló energiarendszer kiépítésére.

A november 16-án bemutatott Energia[Forradalom] című tanulmány két zöld forgatókönyvet is felvázol, hogy miként lehet Magyarország energiaellátását 2050-re szinte teljes mértékben megújuló energiával kielégíteni.

 

Sven Teske, a Nobel-díjas IPCC vezető szerzője és a Greenpeace International szakértője a tanulmány bemutatóján elmondta: „A megújulós technológiák gyors fejlődése, valamint az éghajlatváltozással foglalkozó tudomány legújabb eredményei miatt évente felülvizsgáljuk az Energia [Forradalom] tanulmánysorozatot. Az új építésű szél és naperőművek már most olcsóbban termelik az áramot, mint az új atomerőművek. Mivel a fukusimai katasztrófa hatásai még nem jelentkeztek az atomerőművek építési költségeiben, ezért ez az árelőny csak tovább fog nőni.”

Stoll Barbara, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse szerint: „Az Energia[Forradalom] tanulmány alapos számításaival beledörgöli a magyar döntéshozók orrát a ténybe, hogy mennyire drága és felelőtlen dolog a megújulók helyett az atom- és a fosszilis energiát erőltetni. A megújulók és az energiahatékonysági programok több munkahelyet, gyorsabb és hatékonyabb gazdaságélénkítést jelentenek a jelenlegi tervekhez képest. A zöldek által kidolgozott forgatókönyv a következő két évtizedben magasabb energia-előállítási költségekkel számol, ám az utána következő húsz évben jóval kevesebbe kerülne, mint a hivatalos stratégiák megvalósítása. Negyven éves távlatban már négyszeres megtakarítást jelent az Energia[Forradalom].”

A tanulmány ambiciózusabb forgatókönyve szerint 2050-re a jelenlegi energiaigényt 27 százalékkal tudjuk csökkenteni energiahatékonysággal. Az így a fennmaradó igény jórészt fedezhető lesz megújuló energiával: a fűtésellátásban 93 százalékban, villamosenergia-termelésben pedig 78 százalékban. A legfontosabb energiaforrások a tanulmány szerint a nap-, a szél-, a fenntartható biomassza-, és a geotermális energia lesznek Magyarországon a következő négy évtizedben. Az Energia[Forradalom] megvalósulása 2030-ig akár 30.000 munkahelyet is teremthet a villamos-energia ágazatban.

Az Energia[Forradalom] már a technológia mai fejlettségi szintjén is megvalósítható. Ehhez a Greenpeace és az EREC a legfontosabb változások közé sorolja a fosszilis energiahordozók és az atomenergia összes állami támogatásának fokozatos megszüntetését, az energiatermelés társadalmi és környezeti költségeinek beszámítását a fogyasztói árakba és szigorú energiahatékonysági előírások bevezetését az összes energiafogyasztó berendezésre, épületre és járműre vonatkozóan.

Get market info about
Do business in
You want to read more about other markets?

Please choose the country you are interested in:


Fe
bezár x

This site in other countries