"Get information and do business"
:Follow us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Linkedin Follow us on Google+

Átadták Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzemét Szarvason

Published at: 2011.09.19.
forrás: r.e Bioenergie GmbH
Csatornák:
Országok:

?:
kiadó

2011. szeptember 13-án ünnepélyes keretek között átadták hazánk legkorszerűbb és legnagyobb biogázüzemét Szarvason, amely közel 500 millió forintos EU-támogtással, mintegy 4,5 milliárd forintból, alig több mint egy év alatt épült fel.

2011. szeptember 13-án ünnepélyes keretek között átadták hazánk legkorszerűbb és legnagyobb biogázüzemét Szarvason, amely nemcsak Szarvas város és Kelet-Magyarország, hanem a közép-európai régió viszonylatában is példaértékű beruházásnak számít.

 

A teljes mértékben megújuló energián alapuló, a közép-európai régióban példaértékű zöldmezős, területfejlesztéssel egybekötött beruházást az – ez év júliusáig Aufwind néven működő – r.e Bioenergie GmbH hazai leányvállalata, az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. valósította meg. A 4,17 megawatt teljesítményű üzemet, amely egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátására is alkalmas, 2011. szeptember 13-án avatta fel a beruházók, a város polgármestere és a projektben közreműködő  Gallicoop Zrt. vezetője mellett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól Gémesi Zsolt, zöldgazdasági-fejlesztési főosztályvezető.

 

Az élelmiszerelőállításból származó, évi több mint 40 ezer tonna problémás hulladék, valamint a környező állattartó telepekről származó további 53 ezer tonna szerves trágya feldolgozása révén ezentúl évente 12,5 millió m³ CO2-semleges biogázt állít elő. A beruházás két helyszínen valósult meg, amelyeket egy 4,2 km-es gázvezeték köt össze. A biogázüzem és kiszolgáló létesítményei Szarvas külterületén épültek fel, míg a projektben alapanyagszállítóként is közreműködő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. telephelyén létesített trigenerációs kiserőmű fűtési melegvízen kívül technológiai gázt, hűtési hidegenergiát és áramot is előállít. Itt történik a termelt biogáz több mint 80%-ának (összesen kb. 55 000 giga joule) energetikai hasznosítása, amivel évente kb. 1,5 millió m³ földgáz kiváltása válik lehetővé.)

Feldolgozott és felhasznált anyagok:

-          sertéshígtrágya 31 000 tonna

-          sterilizált vágóhídi hulladék 20 000 tonna

-          szennyvíz zsíriszap, szennyvíziszap, 1600 tonna

-          pulyka almostrágya 17 000 tonna

-          szarvasmarha almostrágya 5500 tonna

-          tejsavó és flotátum iszap 26 000 tonna

-          silózott cukorcirok 18 000 tonna

-          technológiai higítóvíz 16 000 liter

 

Az üzemben a villamos-energia mellett magas értékű talajjavító anyagokat tartalmazó biotrágyát állítanak elő, ami több ezer hektár mezőgazdasági hasznosítású területen teszi lehetővé a műtrágya helyettesítését vagy pótlását.

You want to read more about other markets?

Please choose the country you are interested in:


Fe
bezár x

This site in other countries