"Get information and do business"
:Follow us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Linkedin Follow us on Google+

Struja i toplina iz šumske biomase

Published at: 10. vel. 2010.
izvor: energetika-net
Kanali:
Zemlje:

Oznake:
objavljeno od

Kako piše Vjesnik, sukladno kretanjima u Europskoj uniji, i u Hrvatskoj posljednjih godina obnovljivi izvori energije postaju sve popularniji.

Kako piše Vjesnik, sukladno kretanjima u Europskoj uniji, i u Hrvatskoj posljednjih godina obnovljivi izvori energije postaju sve popularniji. Plan je u Hrvatskoj u budućnosti 5 - 6% ukupne električne energije dobivati iz obnovljivih izvora. Iako je takva struja skuplja od one dobivene iz klasičnih elektrana, zbog državnih poticaja za gradnju elektrana u kojima se kao gorivo koriste obnovljivi izvori interes raste. Sredinama u kojima već rade slična postrojenja na obnovljivu energiju uskoro bi se trebao pridružiti Jasenovac. Naime, u tamošnjoj poljoprivredno-industrijskoj zoni austrijski investitor RES Bioenergija otkupio je hektar zemljišta na kojem namjerava u srpnju ove godine početi gradnju kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu, piše Vjesnik.
Na predstavljanju projekta član austrijske tvrtke RES Bioenergija Mario ORTNER upoznao je prisutne s tehnološkim i drugim karakteristikama te izgledom buduće elektrane. Prema njegovim riječima, ugovor s glavnim izvođačem radova, tvrtkom Urbas iz Austrije, po sustavu ključ u ruke već je sklopljen. Projektant je domaća tvrtka Tehnokom, a bude li sve prema planu, gradnja elektrane počet će u srpnju i završiti koncem rujna iduće godine.
Gradnja elektrane stajat će 25 milijuna eura, a prema riječima Mladena NOVAKOVIĆA, dipl. ing., direktora Tehnokoma, riječ je o elektrani s najmodernijom opremom namijenjenom takvim objektima te s velikim stupnjem iskoristivosti goriva.
Kako izvještava list, struja iz elektrane snage 7,2 MW prodavat će se HEP-u, a s Hrvatskim šumama već je sklopljen predugovor prema kojem elektrani treba godišnje osigurati 58.000 tona šumske biomase. Elektrana će proizvoditi i 23 MW toplinske snage za tvrtke koje će se graditi u poljoprivredno-industrijskoj zoni i plasteničkoj proizvodnji povrća. Budući da je riječ o velikim količinama toplinske energije, to bi idućih godina i žitelji Jasenovca od nje mogli imati koristi jer se namjerava graditi toplovodna mreža na koju bi se priključila kućanstva Jasenovca.
Investitor tvrdi da će uz godišnji rad od 8000 sati u elektrani poštivati najviše ekološke standarde, a u Jasenovcu njenom gradnjom očekuju i nova radna mjesta.

Get market info about
Do business in
You want to read more about other markets?

Please choose the country you are interested in:


Fe
zatvori x

This site in other countries