"Get information and do business"
:Follow us
Follow us on Facebook Follow us on Twitter Follow us on Linkedin Follow us on Google+

Biogáz üzem létesül Miskolcon

Published at: 2011.07.27.
forrás: MTI
Csatornák:
Országok:

?:
kiadó

Több helyi vállalat projektjeként 2,2 milliárd forintos összegből létesül biogázüzem Miskolcon, mely szennyvíziszappal működik majd. A beruházáshoz az EU egymilliárd forintos támogatást nyújt.

Miskolc és agglomerációja szennyvíziszapjának a hasznosítására jelent megoldást az a biogázüzem, amely 2,2 milliárd forintból valósulhat meg a borsodi megyeszékhelyen; az üzem szennyvíziszappal működik majd, a fejlesztés idén augusztusban indul - tájékoztatta a Biogas-Miskolc Kft. ügyvezetője kedden az MTI-t. Méhn Imre közölte: egymilliárd forinttal támogatja az Európai Unió és a kormány az üzem megvalósítását. A fejlesztést - amely ez év augusztusában kezdődik -, a Biogas-Miskolc Kft. valósítja meg. A projektcégben alapítóként a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft., a Bioenergy-Miskolc Kft. és a WIS Zrt. vesznek részt.

 

A fejlesztés eredményeként a térségben keletkező mintegy 50 ezer köbméternyi szennyvíziszapot megújuló energiaforrásként, környezetbarát módon hasznosíthatják. Az üzem megvalósításával a szennyvíztelep energiaellátása csaknem teljes egészében önellátó rendszerre alapozható - tette hozzá az ügyvezető.

 

Kitért arra, hogy a külső energia bevitelére a teljes mértékű biogáztermelés felfutása után jellemzően csak üzemzavar, vagy kiemelkedően magas tartós kapacitáskihasználás mellett kerülhet sor. A felhasználásra kerülő energia így teljes egészében "zöld energiahordozó" lesz. A beruházás megteremti a lehetőséget arra is, hogy a megtermelt biogázt a jövőben egyéb módon hasznosíthassák, ezzel a város ismét egy jelentős lépést tesz a fenntartható energiaellátás megvalósítása felé - magyarázta Méhn Imre.

 

Vojtilla László, a MIVÍZ Kft. vezetője az MTI-nek rámutatott: a víztelenített iszapot korábban mezőgazdasági területen helyezték el, az új előírások szerint ez a kezelés nélküli elhelyezési mód a továbbiakban nem megengedett. A szennyvíziszap részbeni kezelésére épült iszapszárító a keletkező szennyvíziszap teljes mennyiségéhez nem rendelkezik elegendő kapacitással. A város már korábban is tervezte a szennyvíztisztító korszerűsítését, de a hatalmas beruházási költségek miatt többször is eltolódott a megvalósítás.

 

A most induló projekt a tisztítás során folyamatosan keletkező iszap ártalmatlanítását (fertőző képesség nagyfokú csökkentése, bűzképző hatás megszüntetése) és a végleges elhelyezést lehetővé tevő kezelését jelenti.

 

A már meglévő üzem működtetésének újragondolását és funkcionális kiegészítését célozza meg a biogázüzem projektfejlesztési koncepció, amely révén mind az érintett részek (iszap feldolgozó vonal) felújítása, mind a hatékonyság és környezetvédelmi szempontok megfelelő súlyt kaptak. A fejlesztési programmal létrejövő iszapkezelő és energiatermelő rendszer technológia bővítést, az energiafelhasználás vonatkozásában energiahordozó váltást is jelent az objektum működtetése során.

 

 

A tervezett biogázüzem a meglévő szennyvízkezelő "üzemhez" csatlakozóan, annak területi bővítése nélkül, de a működő létesítménytől anyag és energiaforgalmilag leválasztva valósul meg. A beruházással a városi szennyvízkezelés az egyik jelenlegi legmodernebb eljárásnak számító szennyvíz-iszapkezelési technológiához jut. A telepen keletkező évi 25 ezer tonna híg szennyvíziszap és a kisebb tisztító telepekről beszállított hasonló nagyságrendű éves iszapmennyiség, továbbá veszélyes hulladéknak nem számító ételmaradékok, élelmiszeripari jellegű hulladékok kezelése révén valósul meg biogáz-, azaz megújuló energiatermeléssel.

You want to read more about other markets?

Please choose the country you are interested in:


Fe
bezár x

This site in other countries